Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ



Ο Πρωτοψάλτης Χριστόδουλος Παπαστεφάνου γεννήθηκε  το 1946 στο χωριό Αναβαργός της Επαρχίας Πάφου.


Είναι νυμφευμένος και έχει τέσσερα παιδιά. Τα παιδικά του χρόνια έζησε στο χωρίο Λυσός της ιδίας Επαρχίας, όπου ο πατέρας του ήταν Ιερέας.

Τους πρώτους ύμνους έψαλλε στην Εκκλησία σε ηλικία εννέα ετών, βοηθώντας τον πατέρα του.

Τα πρώτα μαθήματα Βυζαντινής Μουσικής παρακολούθησε στη πρώτη τάξη του Γυμνασίου, στη Μητρόπολη της Πάφου. Αργότερα συνέχισε τα μαθήματα της Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής στον Άρχοντα Πρωτοψάλτη μακαριστό Θεόδουλο Καλλίνικο και στο Εθνικό Ωδείο Κύπρου, όπου έτυχε και τα ανάλογα πτυχία Ιεροψάλτη.

Διετέλεσε για τριάντα τρία χρόνια πρωτοψάλτης του ιερού ναού Αγίου Βασιλείου στο  Στρόβολο  (1975-2008). Από το 2008 εκτελεί καθήκοντα Πρωτοψάλτη στο ιερό ναό Αγίου Σπυρίδωνα στο Συνοικισμό 2, στο Στρόβολο.

Η αγάπη του στη Βυζαντινή Μουσική ήταν τόσο μεγάλη που άρχισε να μελετά σε βάθος  την μουσική αυτή, (Ιστορία, Θεωρία, Ορθογραφία, Μουσική εκτέλεση), αλλά και την εφαρμογή της ως μουσική, στη Τυπική Διάταξη των Ακολουθιών της Εκκλησίας.

Από το 1975 άρχισε να διδάσκει βυζαντινή Μουσική δημιουργώντας με έγκριση και τις ευλογίες της Iεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου την Σχολή Βυζαντινής Μουσικής·  «Ο Μέγας Βασίλειος».

Σε  τελετές αποφοίτησης σπουδαστών της Σχολής υπάρχει πάντοτε η επίσημη εκπροσώπηση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής.

Η Σχολή ξεχωρίζει για τους μουσικά καταρτισμένους αποφοίτους της.
Απόφοιτοι της Σχολής είναι διορισμένοι Ιεροψάλτες σε διάφορους ναούς της Λευκωσίας ή βοηθοί στα διάφορα αναλόγια ιερών ναών. Έχουν διδαχθεί  την Βυζαντινή Μουσική Ιερείς, μοναχοί, μοναχές, Ιεροψάλτες και άλλοι φιλόμουσοι Χριστιανοί.

Η Σχολή για την διατήρηση και εξάπλωση της Πατροπαράδοτης Εκκλησιαστικής Βυζαντινής Μουσικής, αλλά και για τον καλύτερο καταρτισμό των σπουδαστών και άλλων Ιεροψαλτών έχει εκδώσει τα ακόλουθα βιβλία, τα οποία διδάσκονται στη Σχολή, αποτελούν δε απαραίτητα βοηθήματα σε πολλούς συναδέλφους Ιεροψάλτες.

1.Αγιορείτικοι Αντίλαλοι.   (1991).
2.Μουσικόν  Λειτουργικόν  Απάνθισμα.  (2004).
3.Αυτόμελα.  (2006).
4.Τα Μυστήρια του Γάμου, Βαπτίσματος και Νεκρώσιμου Ακολουθίας.  (2009).
5.Καταβασίες.  (2011).
6.Ιεροψαλτικόν  Πηδάλιον.   (2012).


Τα βιβλία κυκλοφορούν εκτός της Κύπρου και σε χώρες του Εξωτερικού, μέσω των Αποδήμων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου